среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 24

Клинтон: Грешка е доколку САД не прифатат бегалци од Блискиот исток

hilari

Последни вести

Грешка ќе биде доколку САД забранат прифаќање бегалци од Блискиот исток, вклучително и од Сирија, изјави најсериозниот претседателски кандидат меѓу американските демократи, Хилари Клинтон, цитирана од ТАСС.

Според Клинтон, одбивањето да се прифатат бегалци, кои бараат спас од воените конфликти, може да испрати сигнал од кој корист ќе имаат терористите, кои се стремат да посеат раздор меѓу американските власти и муслиманската заедница.

Не треба да го пренесуваме тој генерално негативен однос кон секој муслиман, повика поранешниот американски државен секретар.

Ваквиот чекор, освен тоа, ќе ги поткопа напорите на американските власти и претставници на законот да ги зацврстат врските со муслиманските заедници во земјата, забележа Клинтон.

Федералните власти, меѓутоа, сепак, должни се најдетално да ги проверуваат бегалците, кои се обидуваат да побараат азил во САД, подвлече таа.

Најчитани вести