Македонија

Гробница од вториот или почетокот на третиот век откриена во Конче

Гробница од вториот или почетокот на третиот век откриена во Конче

Гроб на великодостојник, кој бил погребан кон крајот на вториот или почетокот на третиот век е откриен на локалитетот Гање во Општина Конче.

Универзитетскиот професор, а воедно и раководител на археолошкото истражување, Трајче Нацев вели дека во Могилата пронајдени се монети, керамички жртвеник, предмети со кои во тој период ритуално бил погребан великодостојникот, кој бил кремиран.

– Откриени се поголем број монети изработени од бронза, откриени се унвентариум од стакло, керамика и откриен е еден коскен предмет, вели Нацев.

Тој додава дека засега археолозите кои работат на гробницата во Конче со сигурност неможат да кажат кој е закопан во неа, ниту дали бил маж или жена, а за што се потребни дополнителни антрополошки анализи.

Првата гробница на овој археолошки локалитет беше откриена пред пет години, во неа беа пронајдени дрвени садови и кожни чевли со декорација од златен конец кои потекнувале од вториот век од нашата ера. Нацев посочи дека ова, но и останатите археолошки истражувања на територија на државата говорат за континуираното битисување на овие простори и за културниот идентитет на народот.