ТОП,Македонија

Груевски: Ангажманот на странски консултанти дава резултати-годинава ќе се ангажираат 55 експерти

Груевски: Ангажманот на странски консултанти дава резултати-годинава ќе се ангажираат 55 експерти

Пред две три години започна првата фаза на ангажирање странски консултанти кои македонските компании ќе ги користат како советодавни тела. Досега како што подвлече претседателот на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски ангажирани се 50 странски консултанти.

Во втората фаза ќе се ангажираат 30 консултанти, а десет од нив ќе бидат ангажирани за еден месец.

Планирано е истакна тој годинава да бидат ангажирани вкупно 53 експерти.

Консултантите не претставуваат голем трошок за компаниите бидејќи тие треба да покријат трошоци само за нивното сместување. Останатите трошоци ги покрива Владата. Втора значајна работа е што консултантите како и компаниите кои што ги ангажираат се задоволни од соработката и стручните совети, а 90 отсто од компаниите изјавиле дека сакаат повторно да ангажираат консултант, рече Груевски.

Тој подвлече дека и понатаму ќе се продолжи со спроведување на мерката за ангажирање на странски консултанти.