Македонија

Груевски: Донесени измените за стипендирање на наставниците кои ќе се доусовршуваат во странство

Груевски: Донесени измените за стипендирање на наставниците кои ќе се доусовршуваат во странство

Реализацијата на мерката за наставниците што ќе се запишат на некој од првите 200 универзитети во светот на постдипломски студии и притоа да добијат стипендија и да им се зачува работно место е практично завршена во Парламентот, рече денеска претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски одговарајќи на новинарско прашање.

Тој посочи дека пред околу десетина дена биле усвоени измени и дополнување на законот со што е овозможено како што било ветено во програмата на ВМРО-ДПМНЕ, секој наставник кој што ќе се запише и ќе биде примен од некој од првите 200 универзитети во светот да добие државна стипендија и да му мирува работно место.

Тоа значи целосно да му се покрие школарината, месечните трошоци за престој и повратен билет за одење и враќање. Тоа што го ветивме го исполнивме и сега следува огласот на кој што ќе има јавен повик до секој кој што ќе се запише да може да аплицира и да добие ваква можност, рече Груевски.