Македонија

Груевски го честита почетокот на Рамазанските пости

Груевски го честита почетокот на Рамазанските пости

По повод почетокот на рамазанските пости, премиерот Никола Груевски упати честитка до претседателот на Исламската заедница во Република Македонија, реис-ул-улема ефенди Сулејман Реџепи.

„Дозволете ми Вам лично, на членовите на Ријасетот и на сите верници од исламската вероисповед во Република Македонија, од моето лично име и од името на Владата на Република Македонија со сета почит и искрени желби да Ви го честитам започнувањето на Рамазанските пости“, стои во честитката.

Светиот месец Рамазан, како што се наведува, за Вас претставува возвишение од добрина, многу духовност, радост и единство.

„ Од овие причини, Ви посакувам наредните денови на пост и молитва да Ви донесат чиста мисла и добри дела, а тие да бидат стимул на толеранција, кон сеопшт напредок и разбирање, како во вашата заедница, така и во нашето заедничко општество. Тоа се вредности кои се потребни на секој човек и на секоја заедница, вредности кон кои мораме да се стремиме,  да ги почитуваме и заеднички негуваме. Ви пожелувам радосни празнични денови, многу дарови, милост и проштевање во секој Ваш дом“, се вели во честитката од премиерот Груевски.