петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 1

Груевски: Имаме реални решенија за стечајците и земјоделците

Предвидено е државата финансиски да помогне со 2000 евра грант за секој вработен, а доколку е стечаец висината на грантот е 4000 рева, со заложба да ги задржи на работа најмалку 5 години.

88

Последни вести

Проектот Рестартирање на стопанските капацитети – Жртви на транзицијата е посебно значаен проект, кој има за цел финансиски да се помогне за рестартирање на фабрика.

Предвидено е државата финансиски да помогне со 2000 евра грант за секој вработен, а доколку е стечаец висината на грантот е 4000 рева, со заложба да ги задржи на работа најмалку 5 години.

-Државата ќе кофинансира во делот на реновирањето, во набавка на опрема и тоа 10% од инвестираната вредност, максимум  500.000 евра, рече Груевски.

Овој проект исто така предвидува и:

-Ослободувања од плаќање на данок на добивка 2 години, и од персонален данок и социјални придонеси 3 години, доколку вработените ги задржи на работа најмалку уште 3 години.

-Обезбедување на обуки, прекфалификации и професионално усовршување и други поволности.

Во програмата на ВМРО-ДПМНЕ „Реално“ се предвидени нови 600 милиони евра за македонските земјоделци.

-Предвидени се пакети за поддршка на мали земјоделски стопанства, со цел да прераснат во повисока развојна категорија, рече Груевски.

Најчитани вести