петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 37

Груевски: Македонија ќе продолжи да спроведува реформи за унапредување на европските стандарди

Sredba Gruevski - Vajgl_1

Последни вести

Претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски денеска оствари средба со известувачот за Република Македонија во Европскиот парламент, Иво Вајгл.

Соговорниците разменија мислења на повеќе теми од областа на европските интеграции на нашата земја, и за реформите и чекорите кои се реализираат во насока на остварување на оваа стратешка цел на државата.

Премиерот Груевски му посака успех на г-динот Вајгл во остварувањето на работните ангажмани на оваа негова нова позиција и изрази посветеност за продолжување и унапредување на досегашната успешна соработка во сите области од заеднички интерес. Тој се заблагодари на поддршката на Европскиот парламент на реформите и европската агенда на Република Македонија и за поддршката на процесот за отпочнување на преговори за членство во Европската Унија.

Премиерот ја истакна посветеноста на Владата за понатамошни реформи за унапредување на европските стандарди, за што врз основа на препораките на Европската Комисија е изготвен посебен акциски план кој предвидува и реформи и мерки за понатамошно правно и институционално приближување кон Европската Унија.

Sredba Gruevski - Vajgl_2

Европратеникот Вајгл ја истакна својата подготвеност за овозможување на понатамошен придонес за поддршка на соработката и за реформските процеси во нашата земја, и од аспект на неговиот личен ангажман и од аспект на Европскиот парламент.

Соговорниците разговараа и за надворешно политичките предизвици во процесот на европски интеграции, при што премиерот Груевски ја истакна нашата посветеност и заложби за понатамошно унапредување на добрососедските односи и регионалната соработка.

Стана збор и за понатамошното интензивирање и динамизирање на односите со Европскиот парламент

Најчитани вести