Македонија

Груевски најави зголемување на паричниот надомест за енергетска сиромаштија

Груевски најави зголемување на паричниот надомест за енергетска сиромаштија
zastita od energetska siromastija

Ќе се зголеми паричниот надомест за енергетска сиромаштија. Проектот за заштита од енергетската сиромаштија, којшто започна да се реализира во 2011-тата година, ќе продолжи и наредната година. Ова денеска го истакна премиерот Никола Груевски, одговарајќи на новинарско прашање.

Тој посочи дека овој проект бил ветен и во програмата на ВМРО-ДПМНЕ и наредната година помошта ќе биде зголемена од 800 на 900 денари, а во 2017 година на 1.000 денари.

Наредната година од 1 јануари средствата што ги примаат примателите на помош за проектот за енергетска сиромаштија ќе прерасне од 800 на 900 денари, а следната година на 1.000 денари. Тоа го ветивме во програмата и ќе биде реализирано, а во буџетот на Република Македонија за таа намена се одвоени околу 1,5 милиони евра, изјави премиерот.