четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 27

Груевски од Гевгелија најави бројни проекти за невработените лица

Предвидена и програма за самовработување со кредитирање, грант за рурален туризам програма за кредитирање на правни субјекти за отворање на нови работни места.

gruevski-miting

Последни вести

Предвидуваме низа проекти за поддршка на невработените лица за поддршка за отворање на свој бизнис. Порекот во предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ Реално, „Од идеја до бизнис“ предвидува грант од 4.000 евра, рече лидерот на партијата и носител на листа во ИЕ 4, Никола Груевски.

Предвидена и програма за самовработување со кредитирање, грант за рурален туризам програма за кредитирање на правни субјекти за отворање на нови работни места.

-Самовработување со кредитирање на вршители на земјоделска дејност и услужни дејности и самовработување на лица што продаваат на пазар. Се предвидува да продолжи во овие 4 години проектот кој неодамна започна наречен „Купи куќа за млади“. Откако овој проект започна и 100-та фамилии го искористија со новата програма воведуваме  нов проект наречен „Купи куќа за над 36 години“ и за тие луѓе со пониски приходи да можат да купат дом со поддршка на државата, рече Груевски.

Во проектот се предвидува во период од 10 години да има субвенција на ратите и тоа 65% во првите 7 години и 35% во наредните 3 години.

-Додека тие манипулираат и прават хаос, ние мислиме дебатираме како да најдеме начин да им помогнеме на луѓето да направат куќа, да дојдат до вработување да имаат подобар живот да им ги решиме проблемите, рече Груевски.

Најчитани вести