вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 58

Груевски оствари средба со директорот на Саудискиот фонд за развој

gruevski-basam

Последни вести

Претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски вчера во рамките на посетата на Кралството Саудиска Арабија, во Ријад оствари средба со директорот на  Саудискиот фонд за развој, Јусуф Бин Ибрахим Ал Басам.

Саудискиот фонд за развој е финансиран и основан од страна на државата Саудиска Арабија, и е насочен кон финансирање на проекти чија цел е потикнување на развојот и унапредување на соработката.

Како што информираат од владината прес служба, на средбата се разговараше за можностите за продлабочување на економската соработка, трговската размена и соработката на полето на инвестициите.

Премиерот Груевски изрази задоволство што има прилика да ја посети Саудиска Арабија и истакна дека постојат можности двете држави да работат на искористување на потенцијалите особено во сферата на економијата. Тој го запозна соговорникот со мерките и реформите кои ги превзема државата за поттикнување и одржување на економскиот развој, насочени кон привлекување на странски инвестиции и финансирање на проекти од инфраструктурен карактер. Премиерот посочи дека Република Македонија во моментот е насочена кон инвестирање и изградба на три автопати и нова железничка линија за поврзување со источниот сосед Бугарија. Истовремено истакна дека земјата инвестира и вложува во полето на медицината, земјоделието и образованието.

Директорот на  Саудискиот Фонд за развој, Јусуф Бин Ибрахим Ал Басам го запозна премиерот Груевски со активностите на работа на Фондот и изрази подготвеност за соработка и поддршка на проекти од различни сфери.

basam-nova-500– Имав задоволство да се сретнам со премиерот Груевски и можност да му ги објаснам активностите на Саудискиот фонд за развој кој е главниот канал со саудиската Влада за помагање на развојот на државите. Фондот е основан во 1974 и интернационално сме активни во 80 држави. Главно сме насочени кон помагање на инвестициите во инфраструктурни проекти, образование, здравство, земјоделие, недвижности. На средбата што ја имав со премиерот и неговиот тим ни ги објаснија плановите за развој во повеќе сфери и нивните приоритети и проекти, и можноста за поддршка при нивната реализација,  изјави Ал Басам.

Ал Басам додаде дека се надева на соработка особено во сферата на инфраструктурата искористувајќи ги расположливите потенцијали.

Најчитани вести