Македонија

Груевски: Со проектот Рурални развојни зони ќе се врати животот во руралните средини

Груевски: Со проектот Рурални развојни зони ќе се врати животот во руралните средини

Станува збор за проект кој ќе даде неверојатно силен импулс во намалувањето на невработеноста и отворање на нови индустриски капацитети, рече лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на ИЕ 4, Никола Груевски.

 

-Конкретно за Валандово, проектот предвидува во секое населено место со помалку од 10.000 жители да се дадат услови, исти и подобри од оние во ТИРЗ. И најблиските и нај оддалечените градови и села од Валандово ќе ги имаат условите и тоа ќе трае 5 години. Во тие 5 години секој еден кој ќе склучи договор со државата за градба на индустриски капацитет , предвидено е 10 години ослободување 100% од плаќање на персонален данок на доход, данок на добивка, 50% ослободување од плаќање на придонесите за пензиско и здравствено. Ќе добие финансиски грант од државата за ново отворени работни места по 2000 евра, а ако вработи стечајци по 4000 евра. Исто така нема да плаќа комуналии , ќе биде изграден пат доколку го нема, три години ќе има бесплатно осигурување од пожар и ред други поволности, како и 10% учество во градбата до вредност од 500.000 евра, рече Груевски.

Со ова Македонија ќе добие една невидена шанса и многу нови капацитети за кои можат да конкурираат и домашни и странски инвеститори. Единствениот услов, додаде Груевски, е ново вработените да бидат 80% луѓе кои биле под Агенција за вработување најмалку 6 месеци.