Македонија

Груевски се сретна со професори од белгискиот Универзитет Лувен

Груевски се сретна со професори од белгискиот Универзитет Лувен

Премиерот Никола Груевски денеска се сретна со претставници од Универзитетот Лувен од Белгија, професорите Дени Питерс и Филип Диваленс.

Универзитетот Лувен е еден од најдобрите и најреномирани универзитети во Белгија и во првите 100 во светот. Тој меѓу другото е и научен центар специјализиран во повеќе сфери и области.

На средбата се раговарало за соработка во повеќе посебни области при што бил потенциран потенцијалот за реализација на конкретна размена на искуства и соработка во полето на здравството, образованието и сферата на социјалната политика, соопшти владината прес-служба.

– Професорите од Универзитетот Лувен истакнаа дека соработката која може да се оствари во здравството би се состоела во размена на медицински персонал меѓу двете страни и пренесување на искуствата од научните методологии во медицината кои може да бидат корисни и применливи. Ваквата соработка би била корисна и е во рамките на заложбите кои ги има Владата за остварување на соработка со повеќе врвни медицински центри и размена на медицински персонал со цел унапредување на знаењата и зголемување на искуството, стои во соопштението.

На средбата, во делот на соработката во образованието станало збор и за можноста за пренесување на дел од студиските програми и нивна имплементација на одделни факултети во Македонија со цел примена на најдобрите практики од реномираните универзитети и унапредување на образовниот процес.

Соговорниците размениле мислења на повеќе теми од сферата на образовниот процес и социјалните политики, при што искажале подготвеност за искористување на потенцијалите, продлабочена соработка и надградување на истата.