Македонија

Груевски: Успеавне да го задржиме гласањето на дијаспората

Груевски: Успеавне да го задржиме гласањето на дијаспората
Груевски: Успеавне да го задржиме гласањето на дијаспората

Една од работите на која сериозно се атакуваше беше дијаспората. Се бараше да нема претставник во парламентот од дијаспората и тука се кршеа копјата.

-Единствена причина беше тоа што 90% од дијаспората на минатите избори  гласаше за ВМРО-ДПМНЕ и ги поддржа политиките. Успеавме со одреден компромис да го здржиме гласањето на дијаспората и таа да има претставници во парламентот. Втора  работа е тоа што успеавме да ја отфрлиме онаа чудно и несвојствено барање за бадентер при гласање во ДИК, подвлече Груевски.

Додаде дека биле направени други комбинаторики, кои можеби не се најидеални, но се далеку подобри од она што претходно се нудеше, да гласањето во ДИК биде суспендирано преку гласовите на малцинските партии.