Македонија,Политика

Груевски: За 5 проценти годишно зголемување на платите, пензиите и социјалната помош

Груевски: За 5 проценти годишно зголемување на платите, пензиите и социјалната помош

Во новата програма се предвидува секоја година зголемување на пензиите за пет проценти, севкупно за четири години 21,5 отсто зголемување на пензиите, на сите пензионери независно од која вера и етникум е.

Ова вечерва го истакна лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на митингот во Гостивар каде беше промовирана новата програма за следните четири години.

„Оваа прогрма предвидува зголемување на социјална помош на секој граѓанин кој е примател на социјална помош за пет посто секоја година, четири години тоа ќе значи 21,5 проценти. Оваа програма предвидува зголемување на платите во државниот сектор платите на полицајците, на наставниците и професорите, платите на здравстените работници, на оние што работат во железничкиот сообраќај, на сите вработени во целиот јавен сектор, сите оние кои ни помагаат во секојдневниот живот и што се грижат за Македонија и за нив е предвидено секоја година почнувајќи од оваа да се зголемат платите за пет проценти, севкупно 21,5 отсто,“ нагласи Груевски

Тој истакна дека ова е тоа конкретното за кое станува зборво програмата, каде има 2046 проекти кои се добро обмислени и насочени кон решавање на проблемите на граѓаните и подобрување на животот.