понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 1

Груевски: Заменивме 60% од патничките возови, останатите до втората половина од 2016

Нашата железница има одредени ограничувања, не дозволува на неа да се патува со повеќе од 120 или 130 километри на час, но сепак, и покрај тоа што возот патува бргу, немате чувство дека се движите со таа брзина, рече Груевски.

Груевски: Заменивме 60% од патничките возови, останатите до втората половина од 2016

Груевски: Заменивме 60% од патничките возови, останатите до втората половина од 2016

Последни вести

На 15 ноември кинеските возови официјално ја започнаа својата рута низ македонските железници, а премиерот Никола Груевски беше еден од првите патници.

За одличната соработка во ова поле, премиерот зборуваше во интервјуто за најтиражниот азиски весник China Daily.

-Tоа искуство беше многу позитивно, поминавме 30-ина минути патувајќи со новиот воз, кој е произведен тука во Кина. Возот навистина е удобен, постигнува висока брзина. Нашата железница има одредени ограничувања, не дозволува на неа да се патува со повеќе од 120 или 130 километри на час, но сепак, и покрај тоа што возот патува бргу, немате чувство дека се движите со таа брзина, рече Груевски.

Премиерот истакна дека возот е одлично направен, дизајниран и упати честитки на производителите.

-Веќе купивме железнички композиции со кои заменивме 60 проценти од нашите патнички возови и сега почнуваме процедура за замена на остатокот, кои би требало да бидат испорачани до втората половина на следната година, заклучува премиерот.

Најчитани вести