сабота, 29 октомври 2016  |  Вести денес: 0

ГТЦ падна на референдум, но ќе се брани како културно наследство

gtc

Последни вести

Референдумот за зачувување на автентичниот изглед на ГТЦ не помина успешно, и не ги даде посакуваните резултати на активистите кои речиси две години гласно ја застапуваат идејата да не се сквернави изгледот на обектот, што е меморија на едно време.  Според референдумот, голем  дел од центраци го дале својот глас против „барокизацијата“ на ГТЦ, но факт е дека, според фактичките резултати, не може да се потврди  дека тие  ја отсликуваат волјата на мнозинството жители на оваа општина.

Сепак, според Даница Павловска, архитект и лидер на Граѓанската иницијатива „Го сакам ГТЦ”, референдумот на своевиден начин е успешен бидејќи 17.844 лица гласале да се задржи автентичниот изглед. Таа вели дека неуспешноста на референдумот нема да ги спречи да ја продолжат битката за ГТЦ, која трае веќе две години, преку разни активности и интеракција со граѓаните и медиумска кампања јавноста да го препознае и цени функционалниот концепт на овој објект, кој е повеќе улица од комерцијален простор.

Иако, дел од коментарите во јавноста упатуваат на  согласност за менување на изгледот на објектот и негово претворање во затворен трговски центар, што би бил повеќе во функција на комерцијалност и атрактивност, Павловска посочува дека граѓанската иницијатива добила писмена поддршка и од здружението на сопственици на дуќани во ГТЦ, за обнова на објектот со автентчен изглед.

„Ние имаме лошо искуство со обидите за отворени тематски разговори со одгворните од Градот Скопје и управата на ГТЦ, во дијалог со нив не веруваме, веруваме во нас самите и во вистините кои ги браниме и во таа насока ќе продолжиме. Во однос на дилемата зошто само жителите на Центар им се овозможи право да се изјаснат за изгледот на ГТЦ, одговорот е бидејќи само оваа локална самоуправа ја прифати нашата идеја за референдум, како една демократска алатка граѓаните да го кажат своето мислење за обнова на објект кој е најмногу како јавен простор со високо културолошко значење.  Мислам дека имавме современа кампања и според финансиските и временските ресурси успешна. Ние подготвени влеговме во таа игра, свесно влеговме во тоа и не размислувавме дека референдумот ќе биде неуспешен“, вели Павловска.

danica

Павловска децидна дека е недозволиво да се менува изгледот на објектот на начин кој се заговара со проектот кој е предложен, што е еден вид упад во идеја и концепт, а чие проектно решение  има добиено и меѓународни награди, но, вели дека му треба обнова и одржување, како и збогатување на неговите содржини.

Како втор чекор, после референдумот, архитектите -активисти од иницијативата „Го сакам ГТЦ”, најавуваат  ангажман на прогласување на ГТЦ за културно наследство за што е дадена иницијатива и до меѓународните одговорни субјекти.

Архитектите сметаат дека е потребен  фронт на авангардни размислувања и идеа, а не за архаични концепти. Според стручните толкувања,  ГТЦ и  после толку време, се’ уште е модерно решение.

Иако, во овој стил беа критикувани и другите објекти од проектот „Скопје 2014“, поголемо организирано разбранување во фелата имаше само за објектот на ГТЦ, иако, на пример, поагресивна камања и „гушкање“, не доби стариот репрезентативен  објект на Владата, чиј автор е се’ уште жив и е исто така многу наградувано дело.  Оттаму, дел од јавноста, на  „борбата“ за ГТЦ  и даде политичка конотација, првенствено  поради тоа што беше поддржана и од лидерот на СДСМ, во време кога опозиционерите бескомпромисно ја спроведуват кампањата за уривање на актуелната власт и на секој начин се обидуваат политички да поентираат.

Досега, за реконструкција и надградба на ГТЦ имаше објавено повеќе конкурси, дел од нив не беа успешни, но пред неколку години беше  избрано решение во модерен стил, што предвидува надградба, но без фасадно обликување. Исто така, и група архитекти од Архитектонскиот факултет направи проект за интервенција на објектот, но со задржување на неговиот првичен концепт.

Досега неколку пати од  менаџментот на ГТЦ излегоа со став дека  со цел  да се заштити објектот од понатамошно пропаѓање предизвикано, пред сè од атмосферски влијанија, неопходно е решение кое нуди идеја за трговски центар од затворен тип.

 

Најчитани вести