петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 66

Гугл ќе ги рангира сајтовите според оценка за вистинитоста

goo

Последни вести

Компанијата Гугл размислува да ја заземе улогата на арбитер на вистинитоста на Интернет, со цел да се олесни контролата на пребарување во време на преоперетеност со информации, објави МИА.

Интернет гигантот сака да го постави рангирањето на сајтовите врз основа на „оценката на вистинитоста“.

Пребарувањето во моментов се потпира на системот на рангирање на сајтовите по тоа колку пати одредена страница била линкувана, што значи дека секоја лажна информација има можност за достигнување на висок ранг.

Новиот модел, кој го развива Гугл ќе ги рангира сајтовите врз основа на вистинитоста на информациите и ќе ги филтрира оние кои нудат лажни, односно тие ќе имаат понизок ранг во однос на оние кои нудат точни информации.

Најчитани вести