Магазин

Гугл оди во историја!

Гугл оди во историја!
Гугл оди во историја!

Компанијата Гугл престанува да постои. Најпознатиот интернет пребарувач и истоимената компанија Гугл наскоро нема да постои бидејќи основачите планираат реорганизација на компанијата под ново име.

Компанија Гугл наскоро нема да постои бидејќи основачите планираат реорганизација на компанијата под ново име.
Компанија Гугл наскоро нема да постои бидејќи основачите планираат реорганизација на компанијата под ново име.

 

Името на компанијата кое сите го знаеме како Гугл, под која се маил сервисот Гмаил, оперативниот систем Андроид, видео сервисот ЈуТјуб и сите други пратечки проекти, ќе го носи името Алфабет.

Основачите на Гугл Лари Пејџ и Сергеј Брин најавија големи промени, а новиот директор на Гугл ќе биде Сундар Пиачи.

Новиот директор на Гугл ќе биде Сундар Пиачи
Новиот директор на Гугл ќе биде Сундар Пиачи.

Гугл на почетоците функционираше само како интернет пребарувач, но кратко потоа почна да се шири и во други семгменти од интернет просторот, но и во економијата. Денес Гугл работи на проекти во делот на развојот на автомобилите, успорување на стареењето, унапредување на пристапот до интернет.

Пејџ и Брин тврдат дека гранките на компанијата станале премногу разнолики за една фирма. Различните технологии имат потреба од разнички лидери на сектор. Затоа Гугл ќе стане само еден дел од компанијата Алфабет која ќе ги надгледува наскоро независните фирми Гугл, Гмаил, ЈуТјуб и други.