Свет

Гутереш е новиот генерален секретар на ОН

Гутереш е новиот генерален секретар на ОН
Geneva, Switzerland / Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees during the press conference after the Sixty-Third Session of the Executive Committee ( EXCOM ) 2012. UNHCR / Jean-Marc Ferré *** Local Caption *** OLD caption Palais des Nations, Geneva, Switzerland / Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees during the press conference after the Sixty-Third Session of the Executive Committee ( EXCOM ) 2012. UNHCR Photo / Jean-Marc Ferré

Договорот за тоа е постигнат на неформалното гласање во Советот за безбедност на ОН, зад затворени врати, а одлуката ја соопшти постојаниот руски претставник во ОН Виталиј Чуркин.

Гутереш добил поддршка од 13 членки на Советот за безбедност, а две држави биле воздржани.

На денешното гласање Гутереш не доби ниту еден негативен глас од постојаните членки со право на вето.

Чуркин изјави дека одлуката на Советот за безбедност ќе биде официјално потврдена утре, по што за Гутереш треба да се изјасни и Генералното собрание на ОН.

Гутереш веста ја објави на својот Твитер профил.