Свет

Гватемалскиот вулкан Сантјагито го преплави со пепел соседно Мексико

Гватемалскиот вулкан Сантјагито го преплави со пепел соседно Мексико

Гватемалскиот вулкан Сантјагито исфрли столб од вулканска пепел со височина од 5000 метри надморска височина и го преплави соседно Мексико, пренесува БТА.

Вулканот се наоѓа на 64 километри од границата на Гватемала со Мексико.

Сантјагито е еден од најактивните вулкани во Латинска Америка и годишно еруптира по 76 пати.