Свет

Хакери поврзани со Русија ја нарушуваат работата на компјутерите во Белата куќа?

Хакери поврзани со Русија ја нарушуваат работата на компјутерите во Белата куќа?

Хакерите кои се обидуваат да ја нарушат работата на компјутерските мрежи на Белата куќа последните неколку недели, можно е да работат за руската влада, пишува денеска Вашингтон Пост, повикувајќи се на свои извори.

Американските официјални лица соопштија дека е забележана сомнителна сајбер активност на компјутерската мрежа која ја користи Белата куќа и дека се преземени мерки за тоа да се реши.

Неименуван извор на Белата куќа не изјави кој би можел за тоа да биде одговорен, но истакна дека до овие сознанија е дојдено преку „проверка на неодамнешни закани“.

„Секоја таква активност ја сметаме за сериозна,“ додаде тој.