недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

„Хашим Тачи даваше наредба да се убијат српските шпиони“

hashim taci

Поврзани вести

Хашим Тачи му наредувал на Сулејман Селими, обвинет за воени злосторства, да убива луѓе кои се означени како српски шпиони, изјавил „Сведокот А“, на судскиот процес „Дреница 2“. Тој исто така додал дека за тоа ги „плаќала Америка“

Осомничените во овој процес на поранешниот водач ОВК меѓу кои  амбасадорот на Косово во Албанија, Сулејмани Селими  и претседателот на општина, Србица Сами Љуштаку.

„Сведокот А“ на прашањето на адвокатот на Сулејман само ги потврди тоа што е порано изјавил во истрагата, дека „учител на Селими бил Хашим Тачи“.

– Хашим Тачи му наредуваше на Селими да ги убие тие луѓе ( означени како српски шпиони) тогаш, а тоа се случува и понатаму, рекол сведокот, пренесува приштинскиот весник „Експрес“.

Адвокатот го прашува „Сведокот А“ дали е вистина:

– Овде сте рекле дека лицата кои вас ве ставиле тука се платеници на Америка за убивањето на шпионите. Дали тоа сте го рекле?, го праша адвокатот.

_ Да господине, одговорил сведокот кратко и јасно.

– Тоа ми го кажаа Сулејман Селими, Хашим Тачи. Истотака ми рекоа дека зимаат по 500 германски марки секој месец за да шионираат, рекол Сведокот А.

 

Најчитани вести