сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 11

Хиџабот дел од полициската униформа во Шкотска

hidzab

Последни вести

Шкотската полиција планира да дозволи воведување хиџаб како дел од полициската униформа за да ги поттикне муслиманките да се придружат на безбедносните сили.

Авторитет на шкотската полиција (СПА) во рамките на стратегијата на разновидност, со воведувањето на хиџабот во униформата планира да прикаже разновидност на шкотската заедница, јави Анадолија.

Во соопштението се наведува дека со дозволата за користење хиџаб на припадничките на безбедносните сили планираат да ги охрабрат припадниците на недоволно претставените групи да ја развиваат својата полициска кариера.

Во Шкотска живеат речиси 77.000 муслимани, што е 1,4 отсто од вкупното население.

Во Обединетото Кралство живеат близу три милиони муслимани.

Најчитани вести