петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 63

Холандските инвеститори се запознаваат со можностите за инвестирање во Македонија

gr-630x289

Последни вести

Владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски денеска ќе престојува во Хаг, Холандија, каде пред повеќе големи холандски компании ќе ги презентира можностите за инвестирање и поволностите што ги нуди државата за водење бизнис.

Во составот на македонската делегација се и министерот без ресор задолжен за привлекување странски инвестиции Џери Наумоф и заменик директорот на Агенцијата за привлекување странски инвестиции Климент Шекеровски.

Бизнис форумот се организира во соработка со холандскиот Совет за промоција на трговијата и Светскиот трговски центар на Холандија.

Неколку холандски компании веќе имаат инвестирано во Македонија и имаат позитивно искуство од развојот на своите бизнис планови што покажува дека постои значителен потенцијал и интерес за зајакнување на инвестициската соработка и трговската размена во неколку области како што е туризмот, земјоделството, текстилната и технолошката индустрија.

Холандија е една од најразвиените европски економии со многу можности за соработка. Република Македонија и Холандија во последните неколку години имаат нагорен тренд на развој на економските односи и позитивна трговска размена.

Најчитани вести