петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 65

ХРВ: Српската полиција ги малтретира лицата кои бараат азил

120925071300-afghan-schoolgirls-2-story-top

Последни вести

Српската полиција извршува злоупотреба и малтретирање на лицата кои бараат азил и на имигрантите во Србија, соопшти денеска организацијата за заштита на човековите права „Хјуман рајтс воч“.

Во соопштението на организацијата чие седиште е во Њујорк, се наведува дека преку интервјуа со имигрантите и лицата кои бараат азил дошла до информации за насилните напади, закани, навреди, уцени, одбивање на давање специјална заштита за деца без придружба на возрасни, како и групи испраќања на имигранти назад во Македонија.

Покрај тоа, некои семејства изјавиле дека се одбиени кога сакале да се регистрираат како барачи на азил, како и дека спијат надвор на голем студ.

-Српските власти би требало да ги штитат лицата, кои бараат азил и имигрантите, вклучувајќи ги децата, кои бегаат од војни и протерувања, а не да и дозволуваат на полицијата да ги злоупотребува. Властите треба итно да ја спречат полицијата да применува закани и злоупотребување и лицата кои се смешани во тоа да ги повика на одговорност, изјави иследникот од ХРВ Емина Черимовиќ.

Во периодот од ноември 2014.година до јануари 2015. ХРВ спровела испитување на

81 имигрант и лице кое бара азил, меѓу кои и 18 деца, на повеќе локации во Србија и Македонија.

Најчитани вести