Балкан

Хрватска до 2017-та година ќе мора да прифати 1.617 бегалци

Хрватска до 2017-та година ќе мора да прифати 1.617 бегалци

Согласно преземените обврски од ЕУ, Хрватска до 2017 година треба да прифати 1.617 бегалци и треба да им обезбеди престој, здравствена и сицијана заштита, образование, бесплатна правна помош и помош за интеграција во општетството, пренесува МИА.

Првата група мигрантии веќе пристигна и се сместени во загребскиот хотел „Порин“, додека државата не им најде ново сместување во – Загреб, Ријека и Сплит.

Од европскиот буџет за мигранти во Хрватска до 2020 година се обезбедени 70 милиони евра, истакна шефот на Делегацијата на Европската комисија во Хрватска, Бранко Баричевиќ.

Хрватска не е посакувана дестинација за азилантите, бидејќи тие тежнеат кон некоја од развиените евроски држави.