петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 47

Хрватска ќе ги продава Подравка, Кроација Ерлајнз, Кроација Осигурување…

Хрватската Влада на телефонска седница одлучи да ги продаде државните удели во компаниите ACI, Кроација Ерлајнз, Пристаништето Риека, Кроација банка, Петрохемија, Кончар Електроиндустрија, Подравка и Кроација Осигурување.

pristanishte-rieka

Последни вести

Хрватската Влада на телефонска седница одлучи да ги продаде државните удели во компаниите ACI, Кроација Ерлајнз, Пристаништето Риека, Кроација банка, Петрохемија, Кончар Електроиндустрија, Подравка и Кроација Осигурување.

Владата во образложението наведе дека по консултациите со Министерството за финансии е утврдено дека со акциите на тие компании не треба да управува Државната канцеларија за управување со државен имот, посебно затоа што и со Стратегијата на управување и располагање со државен имот за периодот од 2013-2017 се предвидува приватизација и евентуална продажба на тие компании.

Продажбата на нестратешките трговски друштва од државна сопственост може да започне кога ќе се остварат предусловите во измената на законската и подзаконската рамка, а рокот за спроведување е јуни 2016-тата, се наведува во владината одлука.

Најчитани вести