Балкан

Хрватска очекува оркански ветар, дожд и снег

Хрватска очекува оркански ветар, дожд и снег

Во Хрватска денеска предупредување за опасност од оркански ветар, дожд и снег.

Во внатрешноста на земјата, а на места и долж јадранскиот брег се очекува дожд, а во централните области и снег, проследени со грмотевици во планинските области.

За реонот на полуостровот Истра и северното крајбрежје е прогласено ниво на црвена тревога за опасност поради очекувања за оркански ветар, кој според прогнозите, на моменти ќе достигне до 145 километри на час.

За Загреб и целиот северозападен дел на земјата е прогласен жолт код. Таму се очекува североисточен ветер со брзина до 95 километри на час.