Балкан

Хрватска: Прогласена елементарна непогода во Горски Котар

Хрватска: Прогласена елементарна непогода во Горски Котар

Во Горски Котар, кој веќе со денови се закован во снег и мраз, денеска е прогласена елементарна непогода, иако е проценето дека најлошите денови се веќе минато, а најголеми штети претпреа шумите, водоводната и електричната мрежа.

Приморско- горанскиот жупан, Златко Комадина, рекол дека сите патишта се отворени за возилата на Брзата помош, но дека е забранет локалниот сообраќај, поради можните опасности на патиштата.

Во скоро сите места во тој дел од Хрватска се поставени агрегати за да се обезбеди минимално снабдување со електричната енергија.