Балкан

Хрватска ја спушта рампата: Нема возови од Белград до Загреб

Хрватска ја спушта рампата: Нема возови од Белград до Загреб

Хрватска ја спушта рампата. Денес нема возови од Белград до Загреб. Возовите нема да сообраќаат, затоа што граничните премини се затворени. Ова го соопштува Железничката станица во Белград. Засега е неизвесно кога возовите повторно ќе почнат да сообраќаат на таа релација.

Хрватското министерство за внатрешни работи синоќа соопшти дека на неопределено време ќе бидат затворени седум гранични премини со Србија, откако во земјата од средата наутро влегле повеќе од 11.000 бегалци.

Хрватска ја спушта рампата: Нема возови од Белград до Загреб
Хрватска ја спушта рампата: Нема возови од Белград до Загреб

За сообраќај се затворени повеќе државни патишта на границата со Србија и подрачјата на граничните премини Товарник, Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Батина и Ердут.

Бегалците од Блискиот исток во понеделникот се упатија кон Хрватска откако Унгарија ја затвори границата со Србија и откако стапи на сила новиот закон според кој беа воведени поостри казни за илегалното преминување на границите.

Иако железничкиот сообраќај е во застој, автобускиот превоз од Белград кон Загреб сообраќа редовно.