Македонија

Хулиганитеи вандалите на СДСМ ја признаваат вината

Хулиганитеи вандалите на СДСМ ја признаваат вината

Падна првата пресуда на еден од вандалите и хулиганите што организирани од СДСМ со недели уништуваат и демолираат спомен-обележја и државни институции. Имено тие самите веќе почнаа да ја признаваат вината.

Денеска беше изречена првата пресуда на Б.Ј. од Скопје, еден од вандалите кои учествуваа во демолирањето на канцеларијата на претседателот Ѓорге Иванов, по одлуката за аболицијата. Тој го признал делото, а судот му изрече условна казна до една година.

Според првичните проценки, 200 илјади евра ќе ја чини државата штетата која е нанесена на културно историските споменици и институциите по едномесечните протести на проопозициските организации. Се уште се вршат проценки на оштетените објекти.

Од почетокот на протестите, демонстрантите најпрво ја запалија канцеларијата на претседателот Иванов во центарот на градот, а првичната штета се проценува на околу 8.500 евра. Цел на вандалите беа и државните институции и спомен-обележјата во центарот на Скопје. Најпогодена во дивеењето на оние кои протестираа е Порта Македонија.

Според првичните проценки штетата на оградата на мостот „Слобода“ се проценува на околу 50 илјади евра. Приближно истата штета е предизвика и врз спомениците на АСНОМ, паднатите херои, лавовите и другите обележија. Министерството за култура 30 илјади евра. Во исто време, ниту еден споменик од албанската историја и не е оштетен. Се уште се проценува штетата врз фонтаните и плоштадот и Агенцијата за вработување, која изминатиов викенд се чистеше.