Политика,Свет

И Канада ги прошири санкциите против Русија

И Канада ги прошири санкциите против Русија

По референдумот на кој неколку региони изгласаа независност од Украина, канадските власти одлучија да ја прошират листата на санкции за Русија за уште 12 руски и украински службеници.

“Воведуваме санкции против шест руски и уште шест украински лица кои се исто така одговорни за руското кршење на суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина”, изјави кандаскиот премиер Стивен Харпер.

Санкциите се однесуваат на заменик-началникот на рускиот Генералштаб, Вјенчеслава Долодина, вршителот на функцијата гувернер на Севастопол, неколку членови од руската Дума и неколку лидери на проруските бунтовници во Украина.
Истите овие лица добија и санкции и од Европската Унија и од САД.

Официјален Брисел, вчера ја прошири листата на санкции за Русија, вклучувајќи уште 13 нови руски службеници.