Свет

ИД планира напад на Лондон со „валкана бомба“

ИД планира напад на Лондон со „валкана бомба“

Припадниците на терористичката организација Исламската држава тврдат дека коструирале т.н. „валкана бомба“ односно класична експлозивна направа со радиоактивна содржина чија цел е да контаминира голем простор и мноштво луѓе.

Милитантите со своето наводно ново оружје се пофалиле на социјалните мрежи, а еден припадник на ИД наведува дека таквата пеколна направа може да предизвика вистински хаос во Лондон.

Иако не е можно да се потврди дали џихадистите навистина поседуваат валкана бомба или не, факт е дека во јули исчезнале 40 килограми ураниум од универзитетот во Мосул, град кој моментално е под контрола на ИД.

Меѓу радикалите кои се пофалиле со новото оружје е и британскиот пиротехничар Хамајун Тарик, кој на џихадистите им се приклучил уште пред две години, а на Твитер напишал:

– Ех, да, Исламската држава има валкана бомба. Најдовме некој радиоактивен материјал на Универзитетот во Мосил, за што Мирир пишуваше. Сега ни претстои да сфатиме што се тоа валкани бомби, какви последици предизвикуваат и што би можело да се случи ако ја детонираме на јавно место.

Во следните објави Тарик пишува за повеќе напади во Лондон, но Твитер потоа му го укинал профилот.