петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 17

Илија Исајловски нов заменик министер за надворешни работи

sobranieto

Последни вести

Собранието на Република Македонија во рамките на 106. седница со 63 гласа „за“ и 19 „против“ го избра Илија Исајловски за нов заменик министер за надворешни работи.

Исајловски доаѓа на местото на Драгана Кипријановска која претходно Собранието ја разреши едногласно со 67 гласа „за“.

Во образложението премиерот Емил Димитриев рече дека очекувал по излегувањето на Демократскиот Сојуз од Коалицијата „За подобра Македонија“ оставки да дадат и неговите функционери, но кога тие тоа не го направиле предложил да и се одземе мандатот на Кипријановска заради нејзиното проопозициско делување што не кореспондира со политиките на Владата и може да смета во евроинтеграциите.

За Исајловски посочи дека е професионален дипломат од кариера кој успешно ја претставувал Република Македонија во повеќе земји каде беше амбасадор.

Сметам дека со Илија Исајловски Министерството за надворешни работи ќе биде значително зајакнато и дека со сето искуство што го има стекнато во минатиот период ќе помогне за подобро и функционално работење на Министерството и поквалитетно претставување на Република Македонија надвор од границите, рече Димитриев.

Најчитани вести