Магазин

Имаат се’, ама не и деца – Еве зошто…

Имаат се’, ама не и деца – Еве зошто…
Имаат се, ама не и деца - Еве зошто...

Многу жени се одлучила на живот без сопствени деца и покрај наметнатите општествени стереотини улоги.
Обичните жени поради неразбирањето од околината не рзговараат за причините поради кои се одлучиле да немаат деца, но затоа славните женни откриваат поради што не сакале да родат. Еве што кажале:

Опра Финфри

„Да имав свои деца веројатно би се мразела. Би завршила на некое шоу како моето, каакао зборувм за мене што би страдало во мојот живот поради кариерата, а тоа сигурно би биле моите деца“

Глорија Стејнем

Gloria

„Сосема сум среќна без оглед на тоа што немам деца. Не треба секој да живее на ист начин. Секој со матка не треба да има деца, баш како што секој со гласни жици не треба да биде оперски пејач“.

Бети Вајт

„Никогаш не сум жалела што не сум родила. Ако некогаш останев бремена, тоа би бил главниот фокус во мојот живот, но избрав живот без деца бидејќи сум фокусирана на својата кариера. Со оглед на тоа дека сум многу компулсивна, мислам дека не би можела да ги имам и двете.“

Ким Катрал 

„ Не сум биолошки родител, но сум родител. Имам внуци со кои сум доста блиска, малди актери на кои сум им менторка. Во денешно време постојат начини да станете мајка без да го впишете своето име во изводот на детето. Можете да ги изразите мајчинските инстинкти многу јасно и силно. Тоа чувство пружа задоволство. Не сум менувала пелени, но и помогнав на својата внука да заврши факултет. Бев покрај својот внук кога поминуваше низ тешки животни периоди и кога донесуваше важи одлуки. И тоа беа мајчински обврски“.

Хелен Мирен

„Не чувствував потреба за дете, нити сум чувствувала загуба затоа што немам деца. Тоа не била моја судбина. Никогаш не се случило и не ми било важно што луѓето мислат за тоа. Често мажите ми зборуваа: Што? Немаш деца? Подобро да се фрлиш на работа стара девојко. Јас само ќе им кажев да оде**т”.