недела, 20 август 2017  |  Вести денес: 0

Имате само 10 секунди: Како да си го спасите животот во случај на инфаркт?

Kашлајте енергично и без прекин.

485-angina-pektoris-i-infarkt-srca

Последни вести

Луѓето кога ќе доживеат срцев удар, најчесто се беспомошни. Лицето чие срце отчукува неправилно и почнува да се чувствува лошо, има само околу 10 секунди пред да ја изгуби свеста.

Меѓутоа, можете да си помогнете самите така што ќе кашлате енергично и без прекин. Длабоко вдишите секој пат пред да искашлате. Кашлањето мора да биде длабоко и продолжено, како кога искашлувате секрет од белите дробови.

infarkt

Вдишувањето и кашлањето мора да се повторува секои две секунди без престан, додека не стигне помош, или додека не почувствувате дека срцето повтрорно отчукува во правилен ритам.

Длабокот дишење внесува кислород во белите дробови, а движењата кои ги предизвикува кашлицата доведува до притискање на срцето и одржување на циркулацијата. На овој начин, жртвите на срцевиот удар можат да стигнат до болница.

Најчитани вести