вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 1

Индија: По 2.000 женски деца секој ден се абортираат или се убиваат

indija

Последни вести

Заради претпочитање да добијат син, секој ден во Индија две илјади женски деца се „убивани“ со абортус или веднаш по раѓањето. Тоа го изјави денеска министерката за развој на жените и децата Манека Санџаи Ганди, објави МИА.

– Секој ден речиси две илјади женски деца се убиваат во утробата на мајката. Некои се раѓаат, но веднаш потоа се задушувани – изјави Манека Ганди.

Британското медицинско списание Лансет во 2011 година објави резултати од истрага според која, околу 12 милиони индиски женски деца биле абортирани во изминатите 30 години.

Тоа предизвикало сооднос од 918 женски деца на 1.000 машки деца во таа година. Во 1981 година, на 1.000 машки деца имало 962 женски деца.

Ганди додаде дека владината програма „Спаси ја ќерката, образувај ја ќерката“, веќе дава резултати откако почна во јануари. Со програмата се бара подобро применување на законот за криминализација при избор на пол на детето пред раѓањето и подобрување на достапот на женските деца до образование.

Најчитани вести