Македонија

Индиските компании се добредојдени во Македонија

Индиските компании се добредојдени во Македонија

Индиските компании се добредојдени да инвестираат во технолошко-индустриските зони во Македонија порача премиерот Никола Груевски, на денешната средба со неговиот индиски колега Нарендра Моди на маргините на глобалниот самит „Вибрант Гуџерат” што се одржува во Ахмедабад, Индија.

На средбата беа констатирани добрите политички и економски односи меѓу двете земји, кои во последниот период бележат интензивирање што дополнително придонесува за зајакнување на пријателството меѓу Македонија и Индија. Двајцата соговорници разменија мислења и за можноста за продлабочена економска соработка.

Груевски го информираше премиерот на Индија за мерките и реформите кои се преземаат во Македонија на економски план. Тој посочи дека се спроведе реформата регулаторна гилотина со кој се скратија илјадници бирократски процедури, а добар дел од нив и во целост се укинаа. Ја образложи и даночната политика која ја води државата при што потенцираше дека Македонија е држава со најниски трошоци за водење бизнис во Европа, како и постоењето на рамен и низок данок при што персоналниот данок на доход и данокот на добивка изнесуваат 10 отсто. Ги објасни и поволните услови за инвестирање и во технолошко индустриските развојни зони.

Премиерот Груевски го покани својот индиски колега во наредниот период да ја посети Република Македонија.

Премиерот на Индија Моди изрази задоволство што двете држави имаат нагорен тренд на развој на меѓусебните односи и на билатерален и на мултилатерален план. Тој искажа благодарност што премиерот Груевски ја посети Индија и што зеде учество на престижниот самит во Ахмедабад. Истакна дека Индија е насочена кон дисперзирање на својот капитал надвор од границите при што Европа е еден од тие центри и го изрази своето задоволство што и Република Македонија исто како Република Индија има интерес за продлабочување на соработката.

Двете држави пред извесен период потпишаа меѓусебни договори за одбегнување на двојното оданочување и заштита на инвестициите, а на средбата двајцата премиери искажаа подготвеност за иницирање на постапка за потпишување на договори за економска соработка, за соработка во земјоделието и во областа на културата.

Премиерот Никола Груевски на маргините на самитот оствари билатерална средба и со премиерот на индиската држава Гуџерат која е и домаќин на денешниот самит, Анандибен Пател, а разговараше и со претседателот на Светската банка, Џим Јонг Ким со кого ја констатираа одличната меѓусебна соработка која постои во однос на реализација на повеќе актуелни проекти.

Разговор беше остварен и со државниот секретар на САД, Џон Кери, генералниот секретар на Обединети нации, Бан Ки Мун, како и со повеќе други премиери, министри и извршни директори на компании кои беа присутни на самитот.