петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 66

Информации за „Македонија вработува“ на штанд пред ТЦ Бисер

mak

Последни вести

Тимови на Агенцијата за вработување на Република Македонија на штанд поставен пред ТЦ Бисер во општина Аеродром на заинтересираните граѓани ќе им даваат информации за поволностите што ги нуди проектот „Македонија вработува“ вечерва, во периодот од 18 до 21 часот.

Преку овој проект за нешто повеќе од еден месец, колку се спроведува, работа добиле повеќе од 1.600 лица, од кои деведесеттина постари од 58 години.

­ Со овој проект се подобрува вработиливоста на огромен број на невработени лица во нашата држава. Со него ќе може да се вработат оние коишто се до 35 години старост, а се само три месеци невработени. За нивно вработување фирмите ќе бидат ослободени од плаќање на придонеси три години со обврска една година да ги задржат на работа.

За граѓани од 35 до 50 години предвидено е пет години ослободување од плаќање на придонеси со обврска работодавачот да ги задржи плус една година на работа.

За оние над 50 години има пет години ослободување од плаќање на придонеси, а за највозрасните над 58 години ослободување од плаќање на придонеси се до нивното пензионирање, како и петгодишно ослободување на плаќање на придонеси за вработените приматели на социјална парична помош, самохраните родители и родителите на деца со пречки во развојот, лицата со инвалидност, професионалните војници кои се без работа.

Најчитани вести