Магазин

Интел ја забрзува транзицијата до „Cloud-Ready“комуникациски мрежи

Интел ја забрзува транзицијата до „Cloud-Ready“комуникациски мрежи

Соработките за нови производи и екосистеми ќе и помогнат на индустријата да ги модернизира денешните мрежи и да се постават темелите за 5G мрежата.

Интел корпорацијата објави нови продукти и соработки за да се забрза напредокот кон поагилни и „cloud-ready“ комуникациски мрежи што можат да ја задоволат денешната побарувачка за нови телекомуникации, клауд и сервери за складирање на податоци што ќе бидат компатибилни со утрешните уреди и услуги.

Милијарди уреди стануваат се повеќе поврзани – од смартфони до автомобили и  фабрики – и тоа носи нови можности и услуги кои носат невиден раст кај потребите за мрежи и складирање на податоци. Денешните мрежи не се дизајнирани на начин кој им овозможува на давателите комуникации брзо и ефикасно проширување на нивната инфраструктура. За реализирање на потенцијалот на Интернетот на нештата (IoT) и подобрување на мобилните компјутерски искуства, треба комуникациските мрежи да бидатпроменети, со зголемување на програмибилност и вградена флексибилност во текот на целата инфраструктура да се справи со очекуваното зголемување на обемот и сложеноста на сообраќајот на податоци.

Интел ја забрзува транзицијата до „Cloud-Ready“комуникациски мрежи
Интел ја забрзува транзицијата до „Cloud-Ready“комуникациски мрежи

Мрежите се соочуваат со вонредни барања како што се повеќе уреди стануват поврзани и се нудат нови дигитални услуги. Пристапот со градење интелигенција низ инфраструктурата на комуникациите и користење на стандарди базирани на давателите на услуги нуди темел за изградба на агилна, клауд –  подготвена мрежа која ќе им дозволи да ги прошират своите услуги и способности, рече Сандра Ривера, потпретседател на Data Center Group и генерален менаџер, Network Platforms Group, Интел.

Интел го проширува екосистемот и портфолиото на продукти за поставување на темелите за „Cloud-Ready“мрежи

Интел е во тесна соработка со лидери од индустријата, вклучувајќи ги Cisco, Ericsson, SK Telecom и Verizon за да се забрза преминот кон пофлексибилни мрежи од денешните и да се постават темелите за идните 5G мрежи. Интел нуди најсовремена технологија која ги  зголемува способностите на мрежата и пропусниот опсег како надополнување на еден екосистем да испорача стандарди базирани решенија. Интел најави:

Америка Movil неодамна го избран Интел да биде консултант за технологија, во обид да ги развива своите мрежи за да бидат повеќе флексибилни, ефикасни и мерливи. Интел ќе обезбеди поддршка и експертиза за Америка Movil и ќе ја модернизира нејзината инфраструктура за забрзување на лансирањето на новите услуги, автоматизира процеси и ги намали своите трошоци на мрежната операција во Латинска Америка и Европа..

Новите понуди на Intel® Xeon® Processor D-1500 Product Family претставуваат основа за проширување на интелигенцијата од јадрото на мрежата до работ за подобрени перформанси и помалкудоцнења. Деветте нови процесори нудат високи перформанси, ниска потрошувачка, како и два пати повеќе меморија од претходните генерации интегриран систем-на-чип, што ги прави погодни за различни мрежи, клауд – складирање и интернет на апликации кои работат во густа, солидна средина. Повеќе од 50 мрежи, клауд, интернетот на нештата, со помош на Intel Xeon Processor D-1500 Product Family можат понатаму да се развиваат.

НовиотIntel® Ethernet Multi-host Controller FM10000 Familyкомбинира докажана Ethernet технологија со напредни ресурси за употреба кај комуникациски мрежисо високи перформанси и серверски платформи. Со 200Gbps високо-пропусниот опсег на конекцијата и повеќе од 100GbE, се обезбедува исклучителна можност за обработка и значително ја подобрува ефикасноста во мрежата, на и помеѓу сервери.

The newIntel® Ethernet Controller X550 family се енергетски ефикасни, ефективни 10 Gigabit Ethernet решенија за поврзување што може да понуди подобрување на перформансите кај центрите за податоци, сервери и мрежни уреди.

Интел активно работи за Intel® Network Buildersекосистемот, програма за повеќе од 180 компании. Во август 2015, Интел го претстави Intel® Network Builders Fast Track за да ја забрза иновацијата во екосистемот со оптимизирање на хардверски и софтверски решенија, поддршка на интеграцијата на технологијата во екосистемот.

Red Hat е првиот ISV што активно допринесува во сите клучни области од Intel Network Builders Fast Track. Red Hat донесува експертиза во комерцијализација на технологии со отворен код и имаат долга соработка со Интел за испорачување на решенија во телеком индустријата. Преку проширената соработка, двете компании ќе работат заедно за оптимизација на решенија базирани на Red Hat софтвер и Интел технологија.