Магазин

Интел овозможува брз и лесен премин на „клауд“

Интел овозможува брз и лесен премин на „клауд“
Интел овозможува брз и лесен премин на „клауд“

Интел објави серија нови технологии, инвестиции и соработки насочени кон побрзо и полесно спроведување на скалабилни „клауд“ услуги, на фирмите да им обезбеди нови услуги побрзо и зголемување на нивните приходи.

Претпријатијата сакаат поголема флексибилност и избор со воведувањето на „клауд“ услуги, со цел да се поттикне иновацијата, но во исто време да се одржи контрола врз повеќето стратешки средства. Покрај желбата да се инвестира во модерна, софтверски дефинирана инфраструктура (СДИ), компаниите веруваат дека оваа инвестиција може да биде комплексна и да одзема малку време.

Интел го прави лесен преминот благодарение на новите процесори, SSD дискови и серија на проекти и соработки во областите кои им помагаат на претпријатијата да се обезбедат нови услуги и начини со брзина која претходно постоеше само во најнапредните јавни „клауд“ услуги.

„Компаниите сакаат да имаат корист од ефикасноста и брзината на „клауд“ архитектурата, но на начин кој најдобро одговара на нив. Преку употреба на понуди за јавни „клауд“ услуги, развој на приватни „клауд“ услуги или преку комбинација на двете опции” рече Дајен Брајант, постар заменик претседател и генерален менаџер на групацијата центар на податоци во Интел. “Резултатот е воздржана потрошувачка на софтверски дефинирани инфраструктура. Интел инвестира во развој на SDI солуции и овозможува побрз начин за бизниси од сите големини за да ги искористат предностите на „клауд“ услуги.”

Што е потребно за современата „клауд“ услуга?

SDI е основа за најнапредните „клауд“ услуги во светот. Тој ги прави „клауд“ услугите побрзи и поефикасни со динамично издвојување на компоненти потребни за компјутери, складирани информации и мрежни ресурси преку интелигентни софтвери, внимателно ја координира доставата на апликации и услуги по барање на голем број на корисници.

Intel® Xeon® E5-2600 v4 фамилијата на производи, која е изградена со користење на 14nm технологија, ги обезбедува клучните елементи за странски инвестиции, вклучително и Intel® технологија, која им овозможува на корисниците да се префрлат на целосно автоматизирана „клауд“ услуга врз основа на СДИ и на тој начин се врши контрола над критични ресурси, како на пример кеш процесорот и главната меморија. Резултатот е интелигентна координација и подобрување на нивоата на користење и одржување.

Новата фамилија на производи нуди подобрени перформанси како 20 проценти повеќе јадра и кеш меморија во однос на претходната генерација. Исто така, таа поддржува побрза меморија и други интегрирани технологии за брз сервер, забрзана обработка на задачи на мрежата и складирање. Со воведени безбедносни подобрувања, како што е изолација на задачи, се применуваат правилата за безбедност и криптографија и податоците се подобро заштитени.

За брз и сигурен пристап до податоци на „клауд“ услуга, компанијата го претстави новиот Интел SSD диск, оптимизиран за Intel Xeon фамилијата на производи E5-2600v4, складирање на податоци и распоредување на „клауд“ услуги. Интел SSD DC P3320 и P3520 серија се првите Интел SSD дискови кои користат најголема густина (3D NAND) технологија и им обезбедуваат на корисниците високо ефикасни и сигурни решенија за складирање. DC P3320 нуди до 5 пати подобри перформанси во споредба со SSD дискови, кои се базираат на SATA технологијата.

Новите Интел SSD DC D3700 и D3600 серии се првите PCI Express * SSD кои користат NVMe (не-Сам меморија Експрес) протокол и се дизајнирани да обезбедат failover и заштита од загуба на податоци во случај на критични распределби на меморија.

Ослободување на десетици илјади нови „клауд“ услуги

Како дел од Intel® Cloud for all иницијативата, Интел инвестира во други компании од индустријата за подобрување на „клауд“ услуги кои го поддржуваат SDI, оптимизација на клучните технологии и унифицирање на индустријата со цел да се фокусира на развој на стандард и едноставна примена на „клауд“решенија.

  • Интел работи со компаниите CoreOS и Mirantis да се обединат двете најпопуларни технологии со отворен код и координирана виртуелната машина и базирани апликации. Со комбинирање на овие две технологии во едно решение ќе се поедностави процесот на забрзување на решението за прием на „клауд“.
  • Intel и VMware * објавија мрежа на центри на извонредност, кои ќе бидат во насока на забрзување на развојот на „клауд“ услуги. Центрите ќе вршат оптимизација за да се олесни тестирањето и доказот за концепт, и интеграцијата на најдобрите примери за сајбер безбедност практики во соработка со Националниот институт за стандарди и технологија.
  • Cloud Native Computing фондацијата (CNCF) и корпорацијата Интел го објави развој на најголемиот кластер на апликации за тест апликации кои беа креирани во облак во светот. Кластерот ќе вклучува група на сервери врз основа на повеќе од 1.000 Intel Xeon процесори дизајниран да им даде на програмерите можност да ги тестираат апликации во голем обем, како и да се обезбеди ефикасен и брз начин за преземање на апликации кои беа креирани во облак на претпријатието.

Интел ја проширува својата програма Cloud Builders да се вклучат SDI и да се забрза оптимизација на екосистем кој им овозможува на корисниците целосно искористување на инфраструктурата преку координација и автоматизација на услуга (IaaS). Нова програма Cloud Builders исто така, има за цел да се забрза употребата на новата генерација на решенија за складирање кои се базирани на „клауд“, поттикнување на поголем број на иновации во рамките на екосистемот.