Македонија

Интензивно се гради автопатот Кичево-Охрид

Интензивно се гради автопатот Кичево-Охрид

нтензивно се гради автопатот Кичево-Охрид, инвестиција тешка 374 милиони евра. Монтирани се главните бетонски бази а изминативе денови се вршеше минирање на Пресека.

Изведувач на градежните работи е кинеската компанија „Синохидро лимитед“, а главни подизведувачи се македонските Гранит и Трансмет.

Главните градежни активности се сконцентрирани кај селото Попоец каде што е и најтешкото пробивање на трасата. Покрај кинезите во изградбата ангажирани се голем број работници од охридско струшкиот регион.

Автопатот Кичево-Охрид треба да биде долг 56 километри, а се очекува да биде завршен за четири и пол години.

PatOhKicevo-(1)