Магазин

Интернационалниот филмски фестивал „Астерфест“ во Струмица

Интернационалниот филмски фестивал „Астерфест“ во Струмица

Утревечер, 27 мај, со почеток во 19,30 часот, во НУЦК „Антон Панов“ во Струмица, ќе започне десеттото издание на интернационалниот филмски фестивал „Астерфест“.

Покрај доделувањето на наградата Астер за високи достигнувања во европскиот и светскиот филм на режисерот Борис Геретс и специјалното признание за високи достигнувања во филмската и драмската уметност на актерката Љупка Џундева, премиерно ќе биде прикажан и краткиот игран филм „Хелиум“ на Андерс Валтер кој го доби Оскарот оваа година.

Жирито кое ќе ги оценува филмовите во компетиција е составено од Биргит Стаубер, Желимир Гвардиол и Стефан Шашков. Фестивалот ќе се одржува под мотот „Ново и старо“, а завршува в сабота со проекција на наградените филмови.