четврток, 20 октомври 2016  |  Вести денес: 53

Инвестиции во крупни проекти за економски напредок

gruevski-on500

Поврзани вести

Со трајна стабилизација на Југоисточна Европа широко ќе се отворат можностите за реализација на економски напредок, за поголема соработка на сите земји во регионот во трговската размена и соработката на полето на инвестициите.  Сите ние треба да се стремиме кон реализација на крупни економски инфраструктурни проекти, кои ќе опфаќаат поголем број на држави, и со чија што имплементација следствено ќе се влијае на зголемување на бруто домашниот производ на сите земји партиципиенти и ќе се обезбеди отворање на десетици илјади нови работни места, истакна премиерот Никола Груевски во обраќањето пред ГС на ОН во Њујорк.

На тој начин, додаде премиерот Груевски, ќе продолжиме со стратешките цели за намалување на невработеноста која е суштинска цел од првиот ден на мојот ангажман во политичкиот живот, цел за која ние постигнувамем огромни успеси и напредок во изминатиот период.

– И иако може да звучи нескормно може да кажам дека сме една од позитивните економски изненадувања во Европа, привлекување на инвестиции, развој, инвестиции во крупни проекти од инфраструктурата и други гранки, за подигнување на економскиот стандард на граѓаните, за развој во образованието и културата и во унапредување на стандардите во секоја сфера кои ќе донесат корист и за земјите и за регионот, рече Груевски.

Најчитани вести