четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 56

Исчезна желбата за помирување во поранешна Југославија

vucic

Поврзани вести

Српскиот премиер Александар Вучиќ изјави дека има впечаток оти по неусвојувањето на резолуцијата за Сребреница во Советот за безбедност на ОН, не само во регионот, туку и во голем дел од светот, исчезнала желбата, дури и за приказна, за вистинско помирување на просторот на поранешна Југославија.

– Кога зборувам за стабилност и помирување, јас зборувам за вистинска стабилност и помирување. Тоа ми е најважно. Јас не зборувам за политичките последици, кои се поволни или неповони за некого, изјави Вучиќ во интервју за белградскиот весник „Политика“, пренесува МИА.

Српскиот премиер вели дека по неусвојувањето на резолуцијата за Сребреница во ОН предложена од Велика Британија поради руското вето и по инцидентот со него во Потачари, стравува од зголемување на нестабилноста во регионот и политички судири.

– Денес имам само едно стравување. Тоа повеќе не е исплнувањето на нашите економски реформи, туку можноста од регионална нестабилност и политички судири. Имам големи стравувања поради состојбата во Босна и Херцеговина, нагласува Вучиќ во интервјуто.

Тој вели дека неговата суета и тоа што му се случи во Поточари, не смеат да бидат причина за несоработка со властите на БиХ.

Најчитани вести