Свет

ИД користи цивили како жив штит

ИД користи цивили како жив штит

Портпаролката на ОН изјави дека постојат информации дека цивили од населени места во околината на градот се држени во близина на позиции на ИД, при што изледа дека тие се користат како жив штит.

Советот на денешната вонредна седница во Женева посочи исто така дека ги истражува податоците за убиствата извршени од ИД врз 40 цивили во село покрај Мосул.