Свет

Исламистите убија 250 жени затоа што одбиле да станат сексуални робинки

Исламистите убија 250 жени затоа што одбиле да станат сексуални робинки

На жените им било наредено да стапат во „привремени бракови“ со борците во северен Ирак, каде е упориштето на оваа терористичка група, јави британски „Дејли мејл“.

Кога тоа одбиле, припадниците на ИД ги заклале заедно со нивните семејства, изјави официјален претставник на Демократската партија на Курдистан.

Уште едно официјално лице од Патриотската унија на Курдистан објасни дека на жените им е забрането да бидат сами во Мосул и дека мораат да бидат целосно покриени во јавноста.

– На жените им се забранува и да изберат за кого ќе се омажат, рече Каиас Сурхи за „Дејли мејл“.

Мосул е под контрола на екстремистите од 2014 година.