понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 28

Италија бара сезонски работници од Македонија

ita

Последни вести

Италијанската влада објави на почетокот на мај повик за 13.000 сезонски работници од странство за да работат во земјата во 2015 година, а на листата од 23 земји, од кои оние кои се заинтересирани можат да се пријават на граѓаните на БиХ, Србија, Црна Гора иМакедонија.

Сепак, заинтересираните кандидати оваа година ќе треба да се информираат за условите, и за таа цел неопходно е да се има барем основно познавање на италијански јазик.

Граѓаните на Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија, кои се заинтересирани да аплицираат за покана на Владата на Италија за сезонски работни места во 2015 година ќе треба да се информираат за условите, бидејќи властите во земјата не контактирале со установите ниту агенциите за посредување при вработување во заинтересираните земји.

Листата за сезонски работни места беше објавен само на италијански јазик, на порталот на Министерството за внатрешни работи, каде што оние кои се заинтересирани треба да поднесат барање, што значи дека тие мора да имаат барем основно познавање на италијански јазик.

 

 

Најчитани вести