Свет

Италија денеска добива нов премиер

Италија денеска добива нов премиер

Италијанскиот претседател Џорџо Наполитано денеска би требало да му го довери мандатот за состав на нова влада на претседателот на Демократската партија на Италија, Матео Рензи.

Иако младиот градоначалник на Фиренца веќе ја пишува програмата и го собира тимот за нова влада, консултациите може официјално да почнат кога ќе добиете мандат од Наполитано.

Аналитичарите оценуваат и дека оваа недела Рензи би можел да положи заклетва. Следните денови, а најверојатно на крајот на оваа недела, тој во Парламентот би требало да ја претстави програма на својата Влада, а Парламентот да гласа за тоа.