вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 16

Италија ги протера, МВР ги пушти на слобода

По завчерашното протерување на пет членотото струшко семејство од Италија за сомнение на регрутирање и ширење на радикален ислам, тие се ослободени од властите на Македонија. Ваквиот чекор е преземен поради постоење на недоволно докази за нивно кривично гонење. За семејството од два сина, татко, ќерка и зет медиумите пренесуваат дека остварувале контакти со лица од Исламската држава и дека поддржувале тероризам постирајќи видеа на интернет со таква содржина.

106178668

Поврзани вести

По нивното пристигање во државава со нив бил обавен разговор од страна на МВР и потоа биле пуштени на слобода бидејќи не можело да се пронајде директна поврзаност и доволно докази за потврдување на прекршокот со дејноста што наводно ја обавувале.

За Телма, поранешниот обвинител Александар Наков кој имал контакти и соработка со италијанското обвинителство вели дека доколку италијаните имале основани сомневања, МВР не требало да истите да ги проверува на скопскиот аеродром.

 

Најчитани вести